En av oss

runningsheep

Medlem

Att vara medlem i föräldrakooperativet Backa Västergård kräver förstås en hel del engagemang.
Det ger dock utdelning i form av stor insyn i barnens vardag. Medvetna och kompetenta pedagoger som ser till varje barns behov och anpassar verksamheten efter barnen. Liten barngrupp med färre barn per pedagog än i den genomsnittliga kommunala förskolan. Och till sist en fantastisk tillvaro för barnen som får tillbringa större delen av dagen ute och umgås med och lära sig om djuren på gården.Barnen serveras god mat, lagad från grunden av vår duktiga kock, Sara. Maten är till stor del ekologisk och minst en dag i veckan är lunchen vegetarisk.

Stall eller städ

När det gäller arbetsfördelning kan man välja att vara stallfamilj eller städfamilj.
Det innebär såklart att man antingen hjälper till att ta hand om djuren (ett antal tillfällen på helger per termin) eller hjälper till att hålla förskolebyggnaden ren och fin (ett antal tillfällen per termin). Mer om stället och våra djur kan du läsa under fliken ”Ladan”.

Fixardagar

På fixardagarna träffas vi på förskolan för att, som namnet antyder, fixa i ordning sådant som är i behov av att lagas eller förbättras på förskolan. Det kan vara allt ifrån att vända upp sanden i sandlådorna till att måla om staketet eller röja i förrådet.
Alla arbetar tillsammans efter bästa förmåga. Sara, vår duktiga kock, brukar förbereda en god lunch som några föräldrar sedan ställer i ordning. Många familjer väljer att även ta med middagsmat att grilla/värma så att man kan äta tillsammans när dagens arbete är avklarat.

Storstäd

Vare sig man är stall- eller städfamilj är man delaktig i ett storstäd per år. Minst en vuxen per familj deltar. Vi brukar träffas en fredagkväll och hjälpas åt med de sysslor som ska utföras. Det låter kanske konstigt men ofta blir det riktigt trevliga tillställningar 🙂

Valborg och höstmarknad

Backa Västergårds systerförening Ladan har öppet för allmänheten de flesta dagar på året. Vissa dagar är dock lite mer ”öppna” än andra.
På valborgsmässoafton och höstmarknaden har vi våra populära event. Vi besöks av massor av folk som vill fika eller äta grillad korv, fiska i fiskdammen, köpa lotter, ledas på hästarna,  få sina ansikten målade eller kanske gå en femkamp! Under höstmarknaden låter vi dessutom lokala talanger sälja sina härliga varor (alltifrån hembakt bröd, saft och sylt till handarbete och leksaker) på ”bandyplan” i Ladan.
På valborgsmässoafton tänder vi, som traditionen bjuder, det stora bålet på gräsplanen nedanför Backa Västergård (om vädret tillåter).
Vid båda dessa tillfällen står kooperativets medlemmar för planering och genomförande av event.

Övrigt

En förälder per familj är styrelsemedlem och närvarar på styrelsemötet en gång per månad. Vi ses över en kopp kaffe eller te och diskuterar sådant som är aktuellt i kooperativet. Förskolechefen närvarar som representant för personalen. Samtliga medlemmar tilldelas en ansvarsgrupp att ingå i såsom event, drift, IT, städ, ekonomi etc.

Sammanfattningsvis kan man säga att förskolan blir en hobby och ett sätt att umgås. Vi driver ju förening tillsammans!

Man lär känna sina barns kompisar och deras föräldrar, vilket för många av oss känns extra värdefullt i dagens samhälle där kontakten med andra föräldrar minskat av olika anledningar men kanske framförallt pga att barnen ofta kommunicerar via datorer och mobiltelefoner. Det finns en viss trygghet i att skapa en föräldragemenskap redan när barnen är små – en trygghet som oftast inte finns att tillgå på kommunala förskolor.

Och så slutligen det viktigaste av allt:
att barnen älskar sin förskola och känner sig trygga med sina pedagoger är ofta den största anledningen till att man väljer Backa Västergård!

IMG_8306